Wat je moet weten over de MKB-winstvrijstelling

Nederland is een land met een gezonde economie en een prettig klimaat voor startende ondernemers. In vergelijking met vele andere landen wordt er een situatie gecreëerd waar ondernemers de kans krijgen om een succesvol bedrijf op te zetten en wordt er ook op verschillende vlakken rekening gehouden met de lasten die een ondernemer heeft te dragen op financieel gebied.

 

Elke inwoner van Nederland moet belasting betalen over het inkomen en in principe geldt een vergelijkbare constructie voor bedrijven. Bedrijven dienen een deel van de winst af te staan aan de belasting. Voor sommige MKB is dit een vervelende en onnodig zware belasting en daarom is er een MKB-vrijstelling in het leven geroepen die ondernemers een lastenverlichting biedt op deze belasting van 14%.

 

MKB-winstvrijstelling wordt automatisch berekend en toegepast door de Belastingdienst

Om in aanmerking te komen voor de MKB-winstvrijstelling hoef je in principe niets te doen en deze regeling is dan ook optioneel. De Belastingdienst zelf toetst of het bedrijf binnen de doelgroep valt en past vervolgens zelf de lastenverlichting toe. Het is echter wel belangrijk om te bedenken dat deze verlichting van het belastingbedrag enkel en alleen maar verlichting betekent wanneer er ook daadwerkelijk winst geboekt wordt.

 

Indien het bedrijf geen zwarte cijfers schrijft kan het zo zijn dat er door de regeling zwaarder belast wordt. Het is soms mogelijk om wanneer je hier op een proactieve manier naar kijkt je bepaalde kosten kan afschrijven in een komend belastingjaar, waardoor de winst alsnog positief is en de vrijstelling voordeel oplevert.

Leestip: Mkb winstvrijstelling – Handigboekhouden.nl

 

De belastingschijven worden in 2023 veranderd

De MKB-winstvrijstelling gaat de komende jaren veranderen en dat heeft vooral te maken met veranderingen die de belastingdienst plant om in te voeren in 2023. Er gaat namelijk gewerkt worden met twee zogenaamde belastingschijven, waarbij de grens van de hoogste belastingschijf ligt op een bedrag van € 69.398. Dit betekent dan ook dat MKB die een winst boeken die hoger is dan dit bedrag niet in aanmerking komen voor de lastenverlichting. Het is daarnaast ook belangrijk om te bedenken dat voor de winstvrijstelling kan worden berekend eerst de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek van de winst afgehaald wordt voordat de vrijstelling wordt toegepast.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *