Al komen er weer beursschommelingen: blijf zitten waar je zit

Hét beurswoord van 2020 is coronavirus en dat is waarschijnlijk niet alleen van de beurs het woord voor 2020. Er is bijna geen enkel persoon die een correctie op de beurs ziet aankomen. Dit is ook de reden waarom (beginnende) beleggers vaak geschokt en irrationeel. Is daar iets tegen te doen? Begin bij het begin en bedenk hoe je het beste om kan gaan met verschuivingen op de beurs.

Ga weer terug naar het begin van beleggen, de belangrijkste regels als je gaat beginnen met beleggen zijn:
– beleggen is voor een lange termijn;
– beleg met je geld wat je kan missen.

Met deze 2 regels in gedachten zit je vaak al wat rustiger op je bank als er verschuivingen op de beurzen zijn. Het merendeel van de beleggers reageren emotioneel op deze schommelingen.

Angst is een slechte raadgever

Angst is een raadgever die niet goed is en leidt tot beslissingen die je later betreurt. Als je uitstapt terwijl de beurs aan het zakken is dan is het moment timen om weer in te stappen erg lastig, vooral om dat goed te doen. Je kan dus beter gewoon blijven zitten, omdat het heel erg lastig is bij beleggen om het juiste moment te kiezen.

Uitzitten

Statistieken geven aan dat er na een dalende beurs altijd weer een stijging aan komt. Het is verstandig te gaan beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt, is het verstandig om mindere perioden van de beurs te blijven zitten. Aandelenrendementen zijn op langere termijn positief, ondanks het gebruikelijke patroon van pieken en dalen. Daarnaast geldt: hoe langer je besluit te blijven zitten, hoe minder kans op een negatief rendement.

Negeer je emoties

Schakel je emoties uit als je gaat beleggen en de beurs daalt. Het is erg moeilijk in deze tijd waar je met een stortvloed aan nieuws en informatie tot je opneemt. Als iemand roept dat de AEX weer naar 500 gaat zakken, wordt zo’n uitspraak in het nieuws en de media erg opgeblazen. Mensen die zeggen dat dat zo’n vaart niet zal lopen, halen nauwelijks de kranten, dat geeft namelijk geen sensatie. Toch is het belangrijk om rustig te zijn en je emoties te negeren.

Periodiek beleggen

Een goede manier om bewegingen op de beurzen op te vangen, is spreiden spreiden en nog is spreiden. Een manier om te spreiden is periodiek beleggen, lees er hier meer over. Je legt per maand een bedrag in en hoeft dus niet te kijken naar een goed moment om in te stappen. Dat is tenslotte toch niet te timen.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *