Tips voor een cursus beleggen

Wil jij net als veel andere mensen een cursus in beleggen gaan volgen? Laat je dan een beetje leiden door de tips die we je in dit artikel geven. Deze tips helpen je om een goede cursus beleggen te vinden, zodat je klaar bent voor een goede start als belegger.

Vergelijk cursussen in beleggen

Wie met beleggen wil beginnen kan er tegenaan lopen dat er heel veel informatie op je afkomt. Dat is niet gek, want beleggen is een complexe wereld. Je hebt tal van beleggingsproducten, tal van manieren om je geld te beleggen en ook allerlei manieren om een cursus te volgen.

Wil jij een online cursus of een offline cursus? Wil je met of zonder diploma? Wat ben je bereid ervoor te betalen? Je hebt cursussen voor een paar tientjes per maand, maar ook voor duizenden euro’s. Zorg dus dat je een overzicht hebt van allerlei cursussen en ga ze dan met elkaar vergelijken.

Er zijn verschillende instanties die de cursus beleggen aanbieden. Denk aan de LOI, de NHA en de NTI, maar ook aan de open universiteit en aan diverse instanties op het gebied van beleggen, zoals Evi van Lanschot en Robeco. Ook banken kunnen trainingen aanbieden.

Wat is je doel?

Het is goed om een doel voor ogen te hebben. Misschien denk je gewoon dat je wil gaan beleggen, maar is het dan je doel om recreatief te gaan beleggen met wat spaargeld (en maakt het je in feite niet uit wat er nu uiteindelijk mee gebeurt?) of wil je juist gaan beleggen om er echte winst uit te halen en je feitelijk niet meer hoeft te werken?

Een ambitieus doel, zoals dat laatste, vraagt om een cursus met meer verdieping dan wanneer je al doende een beetje bij wil verdienen, maar het vooral als een spel ziet.
Zorg dus dat je je doel helder hebt!

Klassikaal of offline

Beiden hebben voordelen, maar klassikaal biedt je wel de gelegenheid om mensen te spreken in dezelfde scene als jij. Sterker nog: je docent zal waarschijnlijk veel ervaring hebben op het gebied van beleggen en jou echt goed wegwijs kunnen maken.

Offline is het natuurlijk erg fijn dat je de cursus kan volgen waar en wanneer je maar wil. Of je nu thuis bent of op vakantie… Offline kun je je cursus volgen als jij daar zin in hebt!

Certificaten en diploma’s

Wanneer je als hobbyist wil beleggen heb je weinig sjoege aan een diploma, maar wanneer je een cursus doet om je kennisveld te verbreden (en je bijvoorbeeld werkzaam bent als financieel adviseur) kan een diploma zeker verschil maken. Het diploma van de ene instantie is zeker niet hetzelfde als een diploma van de andere instantie!
Wees je daarvan bewust als je een keuze moet maken!

Wellicht kun je, als je wat verder bent, ook vrijstellingen krijgen binnen een cursus. Kijk dus goed wat een cursus je onderaan de streep oplevert en of je er later in je carrière nog voordelen uit kunt halen. Je bent immers een belegger!

Wat weet je al?

De laatste tip die we mee willen geven is te kijken naar wat je al weet. Misschien heb jij al best veel kennis van beleggen, doordat je er al een beetje mee bezig bent of doordat je al wat boeken gelezen hebt. Dan ben je misschien geen beginner meer, terwijl je wel een beginnerscursus op het oog hebt. Ga dus op zoek naar een cursus die aansluit bij jouw voorkennis.

Op die manier voorkom je dat je straks naar een cursus over beleggen gaat die je eigenlijk niets nieuws leert. Dat is niet alleen zonde van je investering in geld, maar ook van je tijd!

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *