Waarom Virtueel Beleggen een goed idee is

Virtueel Beleggen, ook wel paper traden genaamd, is het simuleren van beursorders met virtueel nepgeld. Je orders volgen de actuele koersen van de aandelenbeurzen, maar je loopt geen financieel risico. Het is zonder meer een waardevolle aanvulling op je echte beleggingsportefeuille en niet alleen voor beginnende beleggers. In dit artikel leggen we je uit waarom precies.

Waarom beleggers geld verliezen op de beurs

90% van de beleggers is niet succesvol op de beurs, en daar zijn meerdere redenen voor. Een van de belangrijkste redenen is het niet kunnen uitschakelen van je eigen emoties bij het beleggen op de beurs.
Je denkt een grote kans mis te lopen als je niet snel dat, naar jouw mening, ondergewaardeerde aandeel gaat kopen. Of je blijft een verlieslatende positie aanhouden omdat je toch echt denkt dat het tij wel weer gaat keren en het verlies weer goedgemaakt zal worden. Of je stapt snel uit een positie in de groence cijfers, omdat je angst hebt dat je die kleine winst anders meteen weer misloopt.
Het niet kunnen uitschakelen van je emotie is waarom veel beleggers impulsief en daardoor meestal met verlies beleggen.
Virtueel beleggen kan je daarbij helpen om je gedrag op de beurs eerst te simuleren zonder dat je daarbij financieel risico loopt. Ga dat aandeel waarvan je denkt dat het snelle winsten oplevert eerst alleen virtueel aankopen en kijk of je het wel of niet bij het rechte eind had. Indien de koers van het aandeel inderdaad snel omhoog schiet, heb je weliswaar de winst niet echt te pakken, maar de kans dat dat gebeurt is echter niet zo groot. Bovendien, als jij echt een neus hebt om dit soort kansen op te sporen, dan zou het je vaker moeten lukken.
Kortom, met Virtueel Beleggen kun je jouw skills op de aandelenbeurs eerst zonder risico uittesten voor je van start gaat met het echte werk.

Test jouw beleggingsstrategie virtueel uit

Om je emoties bij beleggen geen kans te geven, volg je het beste een vooraf bepaalde strategie met duidelijke en strikte regels.
Hoe selecteer jij je aandelen waarin je gaat beleggen? Wanneer stap je in? Voor hoeveel geld stap je in? Wanneer stap je uit? Wanneer pak je winst? Wanneer neem je verlies?
Het zijn maar een paar vragen die de strategie of methode waar jij mee gaat beleggen, zou moeten beantwoorden. Als jouw strategie eenmaal op punt staat, dan torn je er beter niet meer aan en volg je jouw strategie blindelings.
Maar hoe weet je of jouw strategie winstgevend is en optimaal is afgesteld? Wel, ook dat kun je doen door ze eerst uit te testen op de gesimuleerde virtuele beurs. Het kan namelijk een dure leerschool zijn als je een strategie meteen met echt geld op de echte beurs gaat uittesten.
Ook als je al een strategie hebt om mee te beleggen en die je ook al toepast, maar deze strategie verder wil optimaliseren, doe dat dan eerst virtueel. Ga niet experimenteren met je echte geld als je hetzelfde ook gewoon zonder financieel risico kan doen.
Ga je aangepaste strategie eerst uitvoerig testen met paper trading voordat je ze effectief implementeert. En doe dat ook over een wat langere periode. Pas als je helemaal zeker bent over het stabiele en winstgevende resultaat van je gemodificeerde strategie, kun je jouw strategie voor echt beleggen ook gaan bijwerken.

Beleggerswedstrijden

Virtueel beleggen of paper traden kan ook een lucratief aspect hebben. Zo kan het leuk zijn om deel te nemen aan virtuele beleggerswedstrijden. Wie kan het meeste rendement halen in een bepaalde periode met een bepaald virtueel geldbedrag.
Vaak zijn er met deze wedstrijden leuke prijzen of echte geldbedragen te winnen. Het kan een leuke hobby zijn voor wie niet het budget heeft om echt te gaan beleggen, of voor de echte belegger die op de virtuele beurs misschien net dat beetje meer lef en durf heeft en daarmee virtuele megawinsten weet te pakken.
Meestal kun je bij een wedstrijd ook zien welke trades andere virtuele beleggers hebben uitgevoerd. Het kan een leerzame ervaring zijn om te zien hoe andere beleggers het aanvliegen. Of om te ontdekken welke aandelen populair zijn en wat ze opbrengen aan rendement.

Probeer het uit

De conclusie is duidelijk, virtueel beleggen is voor zowel beginnende als ervaren beleggers eigenlijk een must om veilig en succesvol echt te gaan beleggen. Een uitvoerig doorgeteste, te vertrouwen en stabiele winstgevende beleggingsstrategie is een must have, en die strategie kun je beter eerst veilig en zonder financieel risico uittesten met nepgeld op de virtuele beurs.
Wil je zelf ook aan de slag gaan met Virtueel Beleggen? Neem dan een kijkje op de website virtueelbeleggen.com

Hier kun je gratis een account aanmaken en meteen van start gaan met een portefeuille met virtueel geld, die overeenkomt met jouw echte budget om mee te beleggen. Of niet natuurlijk, voel je vrij meteen in te stappen met 250K.
Daarnaast worden op deze website ook wedstrijden georganiseerd met geldprijzen. Zo kan je zelfs echt rendement halen uit de virtuele beurs.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *