Beurshandelen voor de leek: wat zijn aandelen?

Je hebt wat geld opgespaard, maar weet eigenlijk niet goed wat je ermee wilt doen. Beleggen is een optie, maar de marges zijn vooralsnog laag wanneer je dit laat doen door de grote banken. Een andere optie is om zelf te gaan handelen in effecten. De beurswereld is erg ingewikkeld, maar potentieel ook extreem winstgevend. Handelen op de beurs geeft je de kans om erg veel winst te maken, maar ook erg veel verlies te maken. Daarom is het verstandig om de beurs van binnen en buiten te kennen, voordat je daadwerkelijk begint met handelen. Deze week les 1: de basis van aandelen. Wat zijn het, wat kun je ermee en hoe verschillen ze van andere effecten.

Aandeel in een onderneming

Een aandeel is een waardepapier dat bepaalde rechten draagt met betrekking tot een onderneming die de aandelen heeft uitgegeven. Het eerste bedrijf dat aandelen uitgaf was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), een extreem groot Nederlands bedrijf dat onder meer handelde met het huidige Indonesië en andere gebieden in Afrika en Azië.

Een bedrijf kan aandelen uitgeven en deze verdelen over verschillende personen. Deze personen zijn samen de eigenaar van het bedrijf op papier. Iemand die in het bezit is van een aandeel wordt een aandeelhouder genoemd. Met een aandeel heb je zeggenschap over de onderneming. Hoe groot deze zeggenschap is, wordt gerelateerd aan het aantal aandelen dat je bezit. Bezit je 51% van de aandelen of meer, dan ben je groot aandeelhouder en kun je in principe zelf bepalen wat er met het bedrijf gebeurt.

Handelen in aandelen

Aandelen worden lang niet altijd verhandeld op de beurs. In principe heeft iedere vennootschap aandelen, maar in veel gevallen zijn deze aandelen in handen van het bedrijf zelf of enkele eigenaren. Gaat een bedrijf naar de beurs, dan kunnen de aandelen van de onderneming vrij verhandeld worden. De waarde van het bedrijf wordt gerelateerd aan de prijs van één aandeel, vermenigvuldigd met het totale aantal aandelen.

Gesimplificeerd koop je aandelen in wanneer de waarde van aandelen laag staat en je verwacht dat de waarde van de aandelen van het bedrijf gaan stijgen. Verkoop je de aandelen weer wanneer de waarde gestegen is, dan heb je een nettowinst gemaakt.

Sparen of handelen in aandelen?

Veel mensen houden een deel van hun nettoloon over dat gespaard kan worden. Sparen is risicoloos en levert een klein rentepercentage paar jaar op. Op dit moment staan de spaarrentes erg laag en levert sparen relatief weinig extra op. Wil je grotere winsten behalen, dan is beleggen in aandelen of andere effecten (of derivaten) een goede optie. Zoals gezegd is er wel altijd een risico aanwezig. Een open deur is om nooit met meer te handelen dan je vrij kunt uitgeven.

Wil je weten hoeveel geld je vrij kunt maken om mee te handelen, analyseer dan je vaste lasten. Bereken hoeveel je netto overhoudt van je brutoloon en trek hiervan vaste kosten als elektriciteit, gas, abonnementen en boodschappen af. Weet je niet precies hoeveel je maandelijks verdient, dan kun je ook met behulp van een bruto netto calculator berekenen hoeveel je maandelijks ontvangt en ook overhoudt.

 

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *