Boekhouden met Excel

Boekhouden met Excel

Voor wie kan boekhouden met Excel aantrekkelijk zijn?

Voor startende ondernemers is de boekhouding vaak een crime. Je wilt juist nieuwe dingen creëren, met potentiële klanten spreken, op straat zijn! Je wilt je niet bezighouden met bonnetjes, facturen en dergelijke, maar toch is het nodig. Je wilt tenslotte wel gewoon betaald krijgen voor je opdrachten en ook vanuit de wet gelden er nogal wat vereisten. Toch wil je ook niet te veel betalen voor het doen van je boekhouding. Administratie met Microsoft Excel is uitstekend geschikt voor startende ondernemers die op een eenvoudige manier goedkoop hun administratie willen doen.

De voor- en nadelen van het gebruik van Excel voor je boekhouding

Als het gaat om het gebruik van Excel voor je boekhouding kunnen de volgende voor- en nadelen genoemd worden:

De voordelen:

 • • Excel is een programma dat op vrijwel elke computer al wel te vinden is en het is doorgaans gratis. Je hoeft er dus niet iets bijzonders voor aan te schaffen.
  • Er zijn online talloze programma’s te vinden die je voordelig kunnen ondersteunen bij het doen van je administratie met behulp van Excel.
  • Je kunt Excel op allerlei manieren heel goed aanpassen aan je eigen behoeftes.
  • Je kunt Excel bestanden vrijwel overal gemakkelijk openen of dat nou op je smartphone of op je computer is. Hierbij kun je opslagmethodes gebruiken zoals Dropbox en GoogleDocs.
  De nadelen:
  • Je doet het boekhouden in Excel natuurlijk helemaal zelf – er is geen klantenservice of iets dergelijks waar je naar toe kunt bellen als je er even niet helemaal uitkomt.
  • De hierboven genoemde online programma’s die je wel kunnen ondersteunen kennen vaak hun beperkingen (bijvoorbeeld als het gaat om het aantal transacties).
  • Bepaalde functies zijn in Excel niet beschikbaar, terwijl die bij het boekhouden wel heel handig kunnen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het koppelen en importeren van rekeningafschriften. Hiervoor heb je wel echt een specialistisch boekhoudprogramma nodig.

Nog wat laatste opmerkingen

Uiteindelijk is de keuze aan jezelf of kies voor boekhouden met Excel of dat je toch liever voor een betaald programma kiest. Wij kunnen hierin alleen adviseren. Voor elke variant valt iets te zeggen. Veel succes met ondernemen en daarbij het doen van je administratie!

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *