Kun je zelfstandig ondernemen met een uitkering?

Het is mogelijk om zelfstandig te ondernemen als je een uitkering hebt. Echter is het wel belangrijk om hierbij met een aantal dingen rekening te houden. Het starten van een bedrijf moet dan namelijk erg vaak onder een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden moet je wel eerst goed rekening mee houden. Ook verschilt het per gemeente of het mogelijk is om dan te ondernemen. Voor nieuwe zelfstandige ondernemers kan dit erg handig zijn.

Met behoud van uitkering

Het is mogelijk om een eigen onderneming te starten als je nog een uitkering hebt. Echter is dit kan vaak onder voorbehoud van je uitkering. Dit is alleen mogelijk als je je bedrijf nog maar net op start. Hierbij maak je dan gebruik van een startperiode.

Als je een eigen onderneming wilt starten als je nog een uitkering hebt, zul je dit alleen in de startperiode van je bedrijf mogen doen. Dit moet je echter wel doen in overleg met de gemeente waar je in woont. Deze bepalen namelijk ook hoe lang de periode is waarin je behoud van uitkering hebt.

Bij sommige gemeentes is het zelf helemaal niet mogelijk om een uitkering te houden als je een bedrijf wilt starten. Dit is iets wat je helemaal in overleg met de gemeente moet doen. Ook kan het zijn dat je een scholing krijgt in de periode dat je je bedrijf op start. Op die manier zorgen ze er voor dat het niet snel meer voor gaat komen dat je alsnog weer een uitkering aan moet vragen.

Er zit een maximumtijd aan de voorbereidingsperiode voor je bedrijf. Dit is een maximum lengte van 1 jaar. Dit kan echter ook een stuk korter duren. Het ligt puur en alleen aan de gemeente waar je woont hoe lang dit duurt en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Arbeidsongeschiktheid

Het komt soms voor dat je eerst een arbeidsongeschiktheidsverklaring hebt gekregen van de gemeente. Dit zorgt er voor dat je een uitkering krijgt en dat je niks hoeft te doen. Echter is het hierbij ook mogelijk om zelf iets te gaan doen. Dit komt omdat het erg saai kan zijn om de hele dag niks te doen en alleen maar te leven van je uitkering.

Een arbeidsongeschiktheid ondernemer kan daarom ook een rol zijn die jij dan kunt vervullen. Dit is erg handig om te kunnen doen. Op die manier kun je een bedrijf voor jezelf opstarten en alsnog wat doen. Hierbij is het mogelijk om in de opstartperiode in overleg met je gemeente je uitkering te behouden.

Hierna is het vaak niet meer mogelijk om een uitkering te houden. Dit komt omdat je dan genoeg geld kunt verdienen met het bedrijf dat je op het gezet om jezelf te kunnen onderhouden. De hoeveelheid geld die je dan verdient is dan ook helemaal afhankelijk van jezelf. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. Hierom is dit een grote overweging die je eerst moet maken voordat je er voor kiest om dit te doen.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *