Een klein geldbedrag lenen: waar moet je op letten?

Het kan voorkomen dat je om verschillende redenen net niet helemaal kunt rondkomen in een maand of niet voldoende kan sparen voor een investering die je wilt doen. Hoe hard je ook je best doet, je kunt net niet het geld bij elkaar krijgen voor datgene dat belangrijk is voor je.

Wat je in dit geval kunt doen is het lenen van een klein geldbedrag, vaak simpelweg een minilening genoemd.

Minilening bij familie/vrienden of een organisatie?

Je kunt in veel gevallen een klein geldbedrag lenen bij familie of goede vrienden. Maar is dat een goed idee?

Een voordeel is dat je meestal niet te maken krijgt met rente. Het bedrag dat je leent betaal je terug, zonder dat je extra moet betalen.

Toch kan lenen bij familie en vrienden vaak niet het beste idee zijn. Het levert een zekere spanning op, een verschil in mentale positie. Mocht je iets langer nodig hebben dan verwacht, dan kan het de band op scherp zetten.

Bij een bank of andere instelling aanvragen is dit niet het geval. De benadering is veel meer zakelijk en niemand hoeft te weten dat je überhaupt extra geld nodig hebt, wat ook erg prettig is voor veel mensen.

Hier let je op bij het kiezen van een minilening

Een minilening heeft diverse variabelen waarop je kunt letten bij het uitkiezen van de juiste lening. Onder meer de looptijd en rente zijn van groot belang voor je keuze en de kosten die gepaard gaan met het afsluiten van de lening.

Simpelweg geldt vaak: hoe korter de looptijd, hoe hoger de rente. De bank moet immers in een kortere periode een bepaald geldbedrag verdienen aan de lening.

Daarom kun je rentepercentages niet zo maar met elkaar vergelijken: je moet altijd meenemen hoe lang de looptijd is en bovendien hoe hoog het rentebedrag is, dat ook van invloed is op het rentepercentage.

Vergelijk dus alleen rentepercentages bij leningen met dezelfde (of zeer vergelijkbare) looptijd en een gelijke hoogte. Dit geldt ook voor andere variabelen. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk variabelen gelijk zijn om een enkele variabele te vergelijken tussen verschillende aanbieders.

Je kunt goed minileningen vergelijk op het internet. Een voorbeeld is deze site, die hier erg goed voor is.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *