Werken als sales manager

Ooit wel eens geprobeerd om een pen te verkopen of plakbandrolletje? Nee? Logisch want het is ook niet echt een dagelijkse bezigheid, maar probeer het eens bij een vriend of vriendin van je. Als salesmanager zit verkopen namelijk in je bloed. Zelfs een pen of een plakbandrolletje kan jij nog slijten. Naast dat je verkopen heerlijk vindt kan je ook nog een groep salestijgers managen en motiveren voor de beste resultaten. Is dit wat voor jou?

Verkoopplan maken

Samen met je leidinggevende en andere managers ontwikkel je een strategie en maak je een plan om zoveel mogelijk verkoop te generaliseren. In dit plan staan onder andere verkoopdoelen/targets die gehaald moeten worden. Dit kan op verkoper niveau of per klant of per periode. In de rapportages die je als manager maakt kun je deze doelen checken, evalueren en verbeteren.

Relatie opbouwen en behouden

Sales wordt vaak geassocieerd met koude acquisitie en dat is het ook zeker. Maar onder sales horen ook lange klantrelaties aangaan en behouden. Dat betekent langsgaan en in meetings met hen zitten. Kijken naar behoeften en waar het beste wat aangevuld kan worden. Is dit iets voor jou? Ga dan solliciteren op accountmanager vacatures.

Trends

De wereld draait om veranderingen en dat geldt natuurlijk ook in de sales branche. Een belangrijke taak die vaak vergeten wordt is dan ook het analyseren van de huidige markt en dit ook bijhouden. Onderzoek welke soort sales er het beste bij de nieuwe trend past en ontwikkel op basis daarvan weer nieuwe strategieën.

Leiding geven

Naast dat je zelf klanten hebt, moet je ook jouw team aansturen. Zorgen dat jouw team de beste resultaten behaalt, nieuwe klanten werft en de targets halen. Je kijkt naar persoonlijke resultaten en onderzoekt waar het fout gaat, waar het beter kan of strooit natuurlijk met complimentjes.

Bonussen

Tja, dat is weer een van de beste voordelen van werken in de sales, het behalen van targets en de daarbij behorende bonussen. De sales branche staat bekend om het behalen van bonussen en bedrijven schromen dan ook niet om medewerkers die goede klanten binnenhalen te belonen. Leuke bijverdiensten bij een leuke baan!

 

Nils Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *