Een eigen bedrijf beginnen. Hoe start je?

Sta je op het punt om voor jezelf te beginnen? Een spannende stap, maar absoluut de moeite waard. Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken voordat je kunt beginnen. Zo moet je je bij de KVK en de belastingdienst inschrijven. Verder moet je voor jezelf bedenken wat je precies wilt en eventueel een ondernemingsplan schrijven. In dit artikel leggen we uit hoe je een eigen bedrijf kunt beginnen en waar je allemaal aan moet denken.

De eerste stappen

De eerste stap is een inschrijving bij de KVK. Dit is echter binnen een uurtje gepiept. De KVK zal jou vervolgens ook helpen met de inschrijving bij de belastingdienst, die jou vervolgens een BTW nummer toesturen. De vervolgstap is een bankrekening aanvragen. Wanneer je een eenmanszaak hebt kun je ook gewoon je privérekening gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het in dit geval lastig is om een overzicht te houden tussen je privé en zakelijke financiën.

Ondernemingsplan maken

Vervolgens is het slim om een plan te maken. Hierin beschrijf je wat je precies gaat doen, hoe je klanten denkt te werven en hoe je de eerste jaren denkt te gaan overleven. Dit hoeft geen definitief plan te zijn; je zult zien dat je gaandeweg nieuwe ideeën krijgt waardoor het plan snel kan veranderen. Het belangrijkste is dat je weet hoe je klanten denkt te bereiken en hoe je mensen overtuigd om jouw klant te worden. Er zijn ongetwijfeld veel mensen die je het succes gunnen, maar dat betekent niet dat ze jou ook je geld gunnen. Uiteindelijk zou je in staat moeten zijn om echt iets unieks aan te bieden.

Administratie regelen

De meeste ondernemers zien administratie als een stressveroorzaker. Dit is te begrijpen, aangezien het veel tijd en energie in beslag kan nemen. Zo moet je alle inkoop en verkoop facturen bijhouden, de belastingpapieren invullen en urenregistratie bijhouden. Het kan slim zijn om een cursus boekhouden te volgen voordat je begint met je eigen bedrijf. Dit kan je helpen om alles beter te begrijpen waardoor je tijd en stress kunt besparen. Mocht je het niet zien zitten om het allemaal zelf te doen dan kun je een accountant of boekhouder inhuren.

Het voordeel hiervan is dat je extra tijd overhoudt, de zekerheid hebt dat het goed gebeurd en daarnaast geeft een accountant advies op het gebied van je financiën en het ondernemen. Een boekhouder ziet dagelijks veel ondernemers en bekijkt jouw situatie van bovenaf, terwijl dat jij er midden in zit. Ontvang hier informatie over boekhouden voor starters.

Nils Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *