Goed nieuws over economie, maar Wall Street daalt

Ondanks goede berichten over de Amerikaanse economie, zijn de beurzen op Wall Street overwegend met verlies gesloten. Uit nieuwe cijfers kwam naar voren dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2015 sterker is gegroeid dan vooraf werd verwacht. Ook werd er door de Amerikaanse consument meer geld uitgegeven en stegen de prijzen over de hele linie enigszins. Hoewel dit goed nieuws is voor de economie van de Verenigde Staten, kan dit ook betekenen dat de rentes toenemen. Dit leidt doorgaans tot druk op de effectenmarkt, wat de lichte daling zou kunnen verklaren.

Dow Jones en S&P dalen, NASDAQ stijgt licht

De Dow Jones sloot vrijdag met een verlies van 0,3% op een totaal van 16.639,97 punten. Ook de S&P beurs daalde lichtelijk: 0,2% tot 1948,05 punten. Aan de andere kant steeg technologiebeurs NASDAQ wel lichtelijk: 0,2% tot een totaal van 4590,47 punten. De verwachting is dat de beurs op maandag niet sterk zal reageren op de resultaten.

Afzonderlijke sterke dalen en stijgers waren er ook. Kraft Heinz won maar liefst 3,8% na de presentatie van boven verwachting sterke jaarcijfers. Het concern dat is ontstaan uit de fusie tussen Kraft en Heinz presteert goed in de beginfase na de samengang. JC Penney was de grote winnaar van de dag. Na positieve cijfers steeg de waarde van het bedrijf met maar liefst 15%. Honeywell en United Technologies leverden beide ongeveer 1% in. Al tijden gaan er geruchten dat beide bedrijven gaan fuseren. Topman Gregory Hayes van United Technologies ontkent dit echter.

Europese beurzen maken winst

De Europese beurzen hebben zich niks aangetrokken van de Amerikaanse resultaten. Vrijwel alle beurzen maakten winst. Zo steeg de AEX met 1,8% tot een totaal van 422,66 punten. Hoewel de week werd gekenmerkt door dalingen en stijgingen, heeft de AEX zo een weekwinst gemaakt van ruim 3%. Ook op de belangrijke beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen werden aanzienlijke winsten geboekt, gemiddeld tussen de 1 en 2%.

 

 

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *