De Gulden cryptocurrency: een blijvertje of niet?

Het heeft enige tijd geduurd, maar inmiddels is de Bitcoin als enige cryptocurrency redelijk goed ingeburgerd bij het grote publiek. De Bitcoin is echter niet de enige virtuele munt die bestaat. Sterker nog, honderden virtuele munten zijn op dit moment actief, maar slechts een handjevol heeft daadwerkelijk voet aan de grond gekregen.

De Bitcoin is hiervan zonder meer de meest succesvolle, maar ook van Nederlandse bodem is er een virtuele munt die redelijk hoopvol is voor de toekomst: de Gulden. Jazeker, de Gulden is terug, maar dan in een iets andere vorm.

Al enkele jaren geleden opgericht, heeft de Gulden sinds ongeveer een half jaar nu de lijn omhoog flink ingezet. Dat is echter vaker gebeurd met cryptocurrency en in veel gevallen is het daarna alsnog misgegaan. De vraag is dan ook: is de Gulden een blijvertje of niet?

Explosieve groei in 2016

De Gulden heeft zich de afgelopen tijd onderscheiden door een team ontwikkelaars dat er druk mee bezig is om de munt laagdrempelig te maken. Want, zo zeggen ze zelf, cryptocurrency is voor de mainstream nog te ingewikkeld en onbereikbaar. Hoewel de Bitcoin goed ingeburgerd is, is ook deze munt nog vooral voor de digital natives die veel bezig zijn met dit wereldje.

De Gulden heeft inmiddels een vrij handige app, een programma voor iOS en Windows en een strakke website. Dat heeft al geleid tot wat meer adoptie. Zo accepteert een Gronings taxibedrijf al enige tijd de Gulden, terwijl ook enkele restaurants door het land heen de gok hebben gewaagd.

In oktober en november van het vorige jaar leidde dat tot een plotselinge explosieve groei. Uit het niets werd de munt een veelvoud waard van de oorspronkelijke prijs, mede dankzij wat hype vanuit de media en enkele online fora.

Daling en stabiliteit

Na die initiële groeifase viel de Gulden helaas ook weer hard terug, omdat veel vroege deelnemers hun kans schoon zagen om een flink bedrag op te strijken. Het is een trend die we veel zien bij virtuele munten: een scherpe groei, gevolgd door een nog scherpere daling.

Toch is er nog licht aan het einde van de tunnel voor de Gulden. De terugval was namelijk niet zo groot dat de waarde weer op het oorspronkelijke niveau kwam. Zelfs na de val lag de waarde nog hoger dan voor de explosieve groei. Dat is een teken dat de munt niet opgegeven is.

Sterker nog, enige groei is de laatste maanden weer zichtbaar. Op dit moment, in mei 2017, is de waarde ongeveer weer op de helft van de waarde toen de explosieve groei plaatsvond. Dat is een fikse stijging die veel cryptocurrency die exploderen niet nog eens doormaken.

Blijft hij of gaat hij?

De vraag blijft: wordt de Gulden een succes of niet? Het is vooralsnog koffiedik kijken en zal grotendeels afhangen van de adoptie van buitenstaanders. De signalen zijn echter goed, zeker omdat de ontwikkelaars van de munt hard bezig zijn om de app en software achter de munt door te ontwikkelen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *