Met welke effecten moet ik handelen?

Als beurshandelaar heb je de mogelijkheid om in totaal van effecten te handelen. Als onervaren handelaar kan het een lastige keuze te zijn welke effecten het beste zijn om in te handelen voor jouw situatie. Alle effecten hebben zowel voor- als nadelen. Onder meer het risico dat je loopt in de handel verschilt per effect. Voor welk effect je hebt beste kunt kiezen hangt sterk af van de situatie en je eigen voorkeuren.

Aandelen of obligaties

Twee populaire effecten om in te handelen zijn aandelen en obligaties. In veel opzichten zijn de twee effecten vergelijkbaar. In beide gevallen heb je een belegging in een onderneming of instituut. Het verschil zit er met name in dat je met aandelen een deelname hebt in de winst van de onderneming. Je bezit een klein deel van de onderneming en hebt om deze reden recht op de winst. Bovendien kan je soms aanspraak maken op een dividenduitkering aan het einde van het jaar.

Bij een obligatie geef je in principe een lening af aan de onderneming of het instituut. Over de obligatie krijg je periodiek een rentebedrag betaald. Het grote verschil met een aandeel is dat je met een obligatie crediteur bent, terwijl je met een aandeel een investeerder bent. Met obligaties heb je voorrang op uitbetaling. Echter, je maakt in principe geen aanspraak op een winstpercentage, hoewel ook aan obligatiehouders soms dividend wordt uitgekeerd. Over het algemeen loop je met obligaties minder risico dan met aandelen.

Hybride effecten

Bijzondere effecten zijn de hybride effecten. Deze effecten beschikken zowel over eigenschappen van aandelen als eigenschappen van obligaties. Een goed voorbeeld van hybride effecten zijn de converteerbare obligaties. Dit zijn in principe gewone obligaties, maar het verschil is dat ze kunnen worden omgewisseld voor aandelen. Op deze manier is er dus zowel een deelname in de winst als een rol als crediteur voor de onderneming.

Voor welke effecten je kiest hangt onder meer van je persoonlijke voorkeur af. Ook ligt het eraan in welke onderneming je deelneemt aan de handel. Obligaties zijn vooral bij overheidsinstellingen populair, aandelen zie je meer bij de commerciële bedrijven.

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *