Wat is een jaarrekening?

Wanneer je een vennootschap hebt, moet je een jaarrekening opmaken. Deze jaarrekening moet dan worden gestuurd naar de Kamer van Koophandel. Maar wat moet er precies in deze jaarrekening staan en hoe moet deze worden opgesteld? Is het misschien slim om een  accountant uit Dinteloord inschakelen?

Criteria voor het opstellen van een jaarrekening

Een vennootschap wordt onderverdeeld in vier verschillende groottes. In micro, kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Hiervoor zijn drie criteria opgesteld waaronder de activa, omzet en het aantal werknemers. Wanneer er aan twee van de drie criteria voldaan wordt dan zit je in de desbetreffende categorie. De grote van de onderneming heeft namelijk invloed op hoe uitgebreid de jaarrekening dient te zijn.

 

Micro Klein Middelgroot Groot
Activa ≤ € 350.000 ≤ € 350.000 ≤ €20.000.000 > €20.000.000

 

Omzet ≤ € 700.000 ≤ €12.000.000 ≤ €40.000.000 > €12.000.000
Werknemers ≤ 10 ≤ 50 ≤ 250 > 250

Wat staat er precies in een jaarrekening

Een jaarrekening bestaat uit meerdere onderdelen. Zoals al eerder is benoemd, hoe kleiner de onderneming hoe minder financiële gegevens bekend gemaakt hoeven te worden. Het gaat hierbij dan ook uitsluitend om vennootschappen en dus niet om eenmanszaken. In een jaarrekening komen de volgende onderdelen terug:

  • een balans. Let hierbij op dat een balans een momentopname is en dus alleen de huidige status van de onderneming laat zien.
  • een resultatenrekening. Dit laat de inkomsten en uitgaven van de onderneming van het afgelopen jaar zien. Hierbij kan dus worden ingezien of er winst is gemaakt. Wanneer je onderneming onder de categorie micro en klein valt dan hoeft dit al niet meer openbaar te worden gemaakt.
  • toelichting van de jaarrekening. Hierbij is ook de grote van de onderneming van invloed. Wanneer men in de eerste twee categorieën valt dan hoeft de toelichting niet uitgebreid te zijn.

Jaarrekening laten opstellen door accountant

Een jaarrekening opstellen is niet zo gemakkelijk. Daarnaast kost het ook behoorlijk wat tijd. Er zijn namelijk ook wat regels aan verbonden en dit is voor een account vele malen gemakkelijker om een jaarrekening op te stellen.  Neem daarom ook hiervoor contact met een accountant.

Nils Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *