Heb jij je pensioen goed geregeld?

Het pensioen: erg belangrijk, maar vaak vergeten. Veel mensen denken veel te laat over hun pensioen na, want dat is maar iets voor later… toch? Niks is minder waar. Zodra je met je eerste vaste baan begint moet je direct over je pensioen nadenken. Vraag bij de werkgever hoe het geregeld is en wat er binnen de organisatie allemaal mogelijk is. Want hoe eerder je begint met het opsparen van je pensioen hoe beter het is. In dit artikel geef ik je graag een aantal praktische tips.

Denk na over je pensioenwensen

Het valt natuurlijk niet mee om 45 jaar vooruit te denken. Toch is het wel belangrijk om te doen. Denk na hoe jij later je pensioen geregeld wil hebben. Heb je veel wensen zoals op je oude leeftijd veel op vakantie, veel uit eten en wil je graag veel aan je kleinkinderen geven? Dan is het raadzaam om extra bij te gaan sparen, zodat je deze bestedingsruimte ook daadwerkelijk hebt. Bij veel bedrijven moet je verplicht een pensioenpremie afdragen en kun je hier zelf niet veel invloed op uitoefenen. In sommige gevallen kan er echter ook worden belasting vrij worden bij gespaard. Het komt ook voor dat er helemaal geen pensioenregeling aanwezig is. Het is dan verstandig om dit zelf te gaan regelen.

Doorgaans krijg je te maken met één van de drie pensioenfondsen:

  • Een bedrijfstakpensioenfonds (pensioenregeling wordt uitgevoerd door de bedrijfstak zoals bouw, metaal of de zorg.
  • Een ondernemingspensioenfonds (voert de pensioenregeling uit voor een onderneming
  • Een beroepspensioenfonds (Deze voert de pensioenregeling uit voor werkgevers die zich daarbij hebben aangesloten)

Laat je adviseren

Veel mensen, net als ik, hebben niet heel veel verstand van pensioen en alle regelingen die daarbij horen. Zelf heb ik me dan ook laten adviseren door een financieel adviesbureau in Enschede. Het voelde erg goed om pensioenadvies in Enschede te krijgen, want zo wist ik zeker dat ik alles netjes geregeld had en ik later dus niet voor onaangename verrassingen kom te staan. Ook ondernemers en ZZP’ers kiezen er vaak voor om zich hierover te laten adviseren. Want zij bouwen namelijk niet zomaar pensioen op.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *