De bitcoin wallet – Dit moet je weten

Als je besloten hebt te investeren in bitcoin, en je hebt wat bitcoins aangekocht, vraag je je misschien af waar je de bitcoins het beste kunt bewaren. Je wilt je bitcoins natuurlijk veilig en handig bewaren. Maar hoe kies je nu de beste bitcoin wallet? 

Wat is een bitcoin wallet?

Een bitcoin wallet is eigenlijk niets meer dan een stuk soft- of hardware wat ervoor zorgt dat je je bitcoins op een veilige manier kunt bewaren. Er zijn verschillende soorten bitcoin wallets:

  • Hardware wallet: dit is de meest veilige oplossing en wordt gebruikt door iedereen die handelt met grote bedragen aan bitcoin. Aangezien het een fysiek apparaatje is, is het de meest veilige optie, zolang je er goed mee omgaat.
  • Mobile wallet: deze maak je zelf aan via een app. De meest handige optie maar minder veilig dan een hardware wallet. Je hebt instant toegang tot je bitcoins.
  • Desktop wallet: dit is samen met de mobile wallet de meest handige optie. Deze maak je zelf via een website. Deze wallets kun je installeren op je desktop, wat ze veiliger maakt dan mobile wallets.

Let dus bij de keuze voor een goede wallet op het bedrag waarmee je gaat handelen en hoe je de bitcoins zult gebruiken.

Ga je langdurig investeren met grote bedragen, dan is een hardware wallet waarschijnlijk de beste keuzen. Wil je je bitcoins maar voor een korte termijn houden, en handel je niet in grote bedragen, dan kun je met de juiste veiligheidsmaatregelen prima uit de voeten met een mobile of desktop wallet.

Waarom heb je een bitcoin wallet nodig?

Het betaalverkeer bij bitcoins werkt anders dan dat je gewend bent van gewone valuta. Het is een vereiste om je bitcoins op te slaan in een wallet. Zie de wallet als een soort bankrekening voor je bitcoin. Bij aankoop van je bitcoin worden de bitcoin verzonden naar het adres van je wallet.

Veel grote bitcoin exchanges hebben al een eigen wallet ingebouwd zitten in hun platform. Het is echter een veiligere optie om zelf een hardware- of online wallet aan te maken.

De veiligheid van je bitcoin wallet

Als het om veiligheid gaat, is een fysieke, hardware wallet het meest veilig. Deze is echter niet erg gebruiksvriendelijk en wordt daarom meestal enkel gebruikt door mensen die handelen in grote bedragen. Als je niet van plan bent te handelen in grote bedragen, is een mobile of desktop wallet een goede oplossing.

Let er wel op dat je veilig handelt: zorg ervoor dat je apparatuur schoon is van virussen en spyware en gebruik altijd twee-factorauthenticatie, indien beschikbaar. Bewaar wachtwoorden, adressen en back-upgegevens nooit digitaal.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *