Litecoin, het alternatief op de bitcoin

Voor de mensen die zich verdiept hebben in de verschillende cryptocurrencies weten wel van het bestaan van de Litecoin af. Echter zijn er nog genoeg mensen die wel eens gehoord hebben van de Bitcoin, maar geen idee hebben van de hoeveelheid, zogeheten, altcoins die er op de markt zijn. De Litecoin is er daar één van.

Bekendheid

Litecoin is, na Bitcoin en Ethereum, de bekendste altcoin die er op de markt is. Op dit moment staat deze op een zesde plek in de markt wat betreft marktomvang.

Litecoin is ontstaan in 2011. De oprichter was een medewerker van Google, genaamd Charles Lee. Litecoin is net als Bitcoin en Ethereum een gedecentraliseerde cryptocurrency, wat betekent dat er geen centraal punt is waar de Litecoin vandaan komt. Litecoin wordt geroemd vanwege haar snelle transacties. Dit is een punt waar Bitcoin een stuk minder op scoort. Het verschil in snelheid is gemakkelijk weer te geven, zo duurt een Litecoin transactie gemiddeld 2,5 minuut, een Bitcoin transactie duurt gemiddeld 10 minuten.

Het bewaren van Litecoin

Voor de eigenaren van Litecoin is het mogelijk om een zogeheten ‘wallet’ van de site te kopen om de gekochte Litecoins op te slaan. Deze wallet wordt geïnstalleerd als applicatie op je computer waar je Litecoins in worden weergegeven. Daarnaast is het ook mogelijk om een ‘wallet’ te downloaden voor op je smartphone, dan heb je je Litecoins altijd bij je.

Decentralisatie

Terugkomend op het stukje ‘gedecentraliseerde cryptocurrency’ uit de tweede alinea. Decentralisatie maakt de cryptocurrencies zo in trek bij de gebruikers, zij missen de overtuiging dat banken goed zijn voor de economie en juichen deze decentrale munteenheden toe. De gewone munteenheden hebben een centrale bank, of overheid,  achter zich staan. Voor deze centrale punten is het mogelijk om extra geld te creëren of de waarde van de munt te manipuleren. Bij Litecoin kan dit niet gebeuren, de waarde van de munt wordt namelijk volledig bepaald door de markt. Ondanks het gebrek aan overzicht van een bank of overheid zijn de transacties die gemaakt worden niet minder veilig. Doordat de transacties beveiligd zijn met een zeer complexe versleuteling is het niet mogelijk om de transacties te manipuleren. Daarnaast kan iedereen de verschillende transacties zien, hierdoor zullen de hackers er niet zomaar met je geld vandoor kunnen gaan.

Voordat je overgaat tot aankoop van Litecoins is het belangrijk dat je het project hebt onderzocht en gelooft in de technologie. Doordat de markt heel erg kan schommelen is het mogelijk dat je investering ineens een stuk minder waard wordt, indien jij gelooft in het project is dit makkelijker te accepteren dan wanneer je investeert met de hoop dat je geld meer waard wordt. Naast Litecoins zijn er nog vele andere cryptocurrencies te koop. Ook voor die cryptocurrencies geld dat onderzoek jou helpt als investeerder.

Maurits Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *