Rendement: wat kan je verwachten?

Wanneer je start met beleggen dan kan er nog veel onduidelijkheid zijn over het rendement dat je kunt verwachten. Niet iedere belegging brengt hetzelfde rendement mee, maar het is prettig om vooraf meer duidelijkheid hierover te krijgen. Op basis van jouw verwachtingen kun je beslissingen maken wat betreft interessante beleggingen en het te investeren bedrag.

Het exacte rendement van een belegging is moeilijk in te schatten. Er zijn dusdanig veel factoren die invloed hebben op de prijs van aandelen, obligaties en opties dat het nooit mogelijk is het exacte rendement vast te stellen. Maar je kunt op basis van enkele factoren toch een goede verwachting opstellen.

Hoe wordt het rendement bepaald?

Bij iedere belegging hangt het rendement af van de uiteindelijke waarde in vergelijking met de inleg. Dat is vanzelfsprekend. Maar de uiteindelijke waarde van de belegging wordt door allerlei factoren bepaald. Denk bijvoorbeeld aan marktontwikkelingen die op korte en lange termijn kunnen spelen. Zo daalt de waarde van een aandeel als de markt plotseling ongunstig is.

Het rendement is daarbij ook afhankelijk van ontwikkelingen in de wereld. Bedrijven die door overheden niet hun volledige werkzaamheden kunnen uitvoeren zullen een lagere waarde krijgen. Hierbij daalt ook de waarde van het aandeel en behaal je dus een lager rendement. Allerlei factoren bepalen uiteindelijk hoe hoog het door jou behaalde rendement zal zijn.

Zorgen voor een beter rendement

De verwachtingen die je vooraf hebt zullen vaak maar in beperkte mate uitkomen. Het is afhankelijk van de soort belegging die je uitvoert. Als je belegt in aandelen van Facebook, waarvan door de groei in gebruikers met procent stijgt, dan behaal je een ontzettend hoog rendement. Maar iedere verwachting van het rendement blijft een speculatie.

Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je een zo hoog mogelijk rendement behaalt. Hoe sterker je naar de markt en de marktontwikkelingen kijkt, hoe groter de kans dat je een belegging doet waar een hoog rendement aan vastzit. Naarmate je steeds meer goede beleggingen doet zul je ook een steeds hoger rendement halen.

Welk rendement behaalt men gemiddeld?

Door te kijken naar het rendement dat andere beginnende beleggers behalen, krijg je een beter beeld van de uiteindelijke rendementen die je zelf kunt behalen. Beleggingsfondsen behalen een gemiddeld rendement van tientallen procenten. Dit is gebaseerd op een specifieke periode waarin deze aandelen sterk in waarde zijn gestegen. Vaak kiezen zij zeer specifieke data, bijvoorbeeld 12 mei tot 19 augustus, omdat het rendement tijdens deze periode het hoogst was.

Beginnende beleggers zijn vaak al tevreden met enkele procenten rendement. En dat is ook precies wat je in het begin kunt verwachten. Het kan voorkomen dat je direct een goede belegging doet en een mooie winst binnenhaalt, maar de kans is groot dat je bij de eerste aandelen of opties een maximaal rendement van enkele procenten zult behalen.

Maar naarmate je steeds meer belegt krijg je ook steeds meer inzage in de markt en de factoren die invloed hebben op de waarde van aandelen, obligaties en opties. En juist dan kun je een mooi rendement behalen.

Voorbeeld van een GBP USD grafiek: door op het juiste moment te kopen en verkopen kan je het rendement zoveel mogelijk maximaliseren.

 

beurs

admin Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *